Fideuà

Fideua, L'essencia de la Cuina, Blog de Cuina de la Sònia, Gambes, gambas, fideos, fideus, Bra


Ingredients per 4 persones:


320 gr. de fideus del n°2 ( 80 gr. per persona ) si mengem plat únic o 450 gr. de fideus del n° 0.
2 Calamars.
1 Sípia.
8 Gambes del n°2.
1 Ceba grossa.
1 gra d'All.
150 ml. de Tomàquet triturat.
1 culleradeta de Sucre.
Sal.
Oli d'oliva Verge.

Ingredients pel Brou de peix:

3 cullerades del sofregit de tomàquet.
Espines i cap del lluç.
Aigua.
Sal.
Els caps de les gambes si es el cas.

Ingredients Maionesa d'all:  (Opcional)

1 rovell d'ou.
1 gra d'all.
Un pessic de sal.
Un setrill ple d'oli d'oliva Verge.


Preparació:

Primer de tot haurem de fer el brou de peix en el cas que no en tingueu. Posarem una olla a bullir aigua amb el cap i les espines del lluç i ho deixeu fer durant una hora a foc lent.

Tot seguit farem el sofregit. Piquem la ceba, el pebrot verd i l'all que prèviament li haurem tret el cor i ho posem en una paella a foc molt lent amb un bon raig d'oli d'oliva Verge i ho tapem. Ho anem remenant sovint fins que quedi la ceba ben caramel·litzada, si veieu que s'enganxa hi podeu afegir més oli. 

Un cop feta la ceba hi poseu el tomàquet triturat amb una culleradeta de sucre i una de sal i ho deixem a foc lent durant uns 20 minuts amb la paella tapada. Ho hem de remenar fins que veiem que l'oli està al voltant del tomàquet.

Quan tingueu el sofregit de tomàquet fet, poseu 3 cullerades del sofregit de tomàquet al brou de peix.
Netegem els calamars i la sípia, ho tallem a trossets i ho afegim al sofregit. Ho deixem a foc lent i tapat fins que quedi un sofregit espès i sense l'aigua que deixa la sípia i els calamars. 

Un cop fet, trèiem el sofregit de la paella i el reservem. Al mateix temps prees-calfem el forn per la part de d'alt a 180°

A la mateixa paella anterior i amb el foc ben fort hi posem un bon raig d'oli i hi saltegem les gambes i les salem només volta i volta i les treiem. En pelem 4, les quals els seus caps els posarem dins el brou de peix que estem fent al mateix moment. Les altres 4 les deixem per guarnir el plat. 

En el mateix oli i afluixant el foc, hi posem els fideus i els enrossim una miqueta, remeneu-los i sobretot no deixeu que es cremin. Un cop torradets, hi afegim el sofregit, remenem i cobrim els fideus amb el brou de peix ben calent i hi afegim les gambes que haurem pelat a trossets. Els deixem coure durant uns 5 minuts i un cop fet introduïm la paella al forn durant 2 minuts perquè els fideus quedin drets!. 

Nosaltres ens la mengem sempre amb maionesa d'all que preparem prèviament i que us explico a continuació: 

En un morter hi posem un gra d'all sense el cor i un pessic de sal i ho piquem, agafem només el rovell d'un ou que no sigui fred i el posem dins el morter amb l'all. Situem el morter sobre un drap de cuina per evitar que es mogui i hi anem tirant un rajolinet d'oli amb un setrill que repenjarem al morter i ho remenem amb la mà de morter. Veureu com es lliga, jo començo amb un rajolí molt petit i a estones deixo de tirar oli, un cop està ben lligat, ja podeu tirar un rajolí més gran fins que acabeu tot l'oli del setrill o fins que en tingueu suficient. 

Poseu-ho a la nevera fins el moment de servir la fideuà. 

Es un plat molt fàcil encara que veieu molta lletra, perquè podeu tenir preparat el brou de peix, jo a vegades quan en faig, en faig molt i després el congelo i si no el podeu comprar preparat.

Bon profit!.

Fideua, L'essencia de la Cuina, Blog de Cuina de la Sònia, Gambes, gambas, fideos, fideus, Bra