Mandonguilles amb Sípia i Llenegues

Ingredients:

500 gr. de carn picada barrejada (vedella i porc).
400 gr. de sipia
.

200 gr. de llanegues o qualsevol tipus bolets menys els rovellons.
100 gr. de pèsols.
250 gr. de tomàquet triturat.
200 ml. de vi d'Oporto.
500 ml. de caldo de pollastre o de peix
200 gr. d'arròs bullit per acompanyar.

Molla de una llesca de pa de kilo.
1 gra d'all i mig + 2 grans d'all
1 ceba i mitja.
1 pastanaga.

1 ou.
Mig bitxo petit.
Llet.
Sal i Pebre.
Julivert.
6 ametlles torrades
Sucre.
Farina.
Oli.

Preparació:


Primer de tot farem les mandonguilles. Posem la carn picada en un bol i hi posem la molla de pa que primer l'haurem estovat amb una miqueta de llet, i l'esmicolem, l'all i mig talladet molt petitó, una mica de julivert, sal i pebre al gust i per últim hi posem l'ou. Ho barregem tot molta estona fins que tots els elements estiguin ben integrats.

Ara ja podem fer les mandonguilles. Jo faig les pilotetes no gaire grosses perquè queden més gustoses. Un cop fetes les boletes, les enfarinem i les fregim en una paella amb l'oli ben calent vigilant que no s'ens cremin. Un cop fregides les posem en una safata amb paper de cuina perquè s'escorri tot l'oli i reservem. 
El mateix oli, que prèviament haurem colat, el posem en una cassola, i ara tallem la ceba a trossets i la pastanaga i ho posem a coure a foc lent fins que estigui tot dauradet. Un cop feta la ceba i la pastanaga, hi posem el tomàquet triturat amb una culleradeta de sal i una de sucre i el deixem fer una mitja hora; tot seguit hi posem 150 ml. de caldo de pollastre i ho passem tot pel colador xinès. El suc que queda el posem a la mateixa cassola i hi posem les mandonguilles.


En una paella a part, fregim la sípia tallada a trossets petits amb una miqueta d'oli i sal i la posem a la cassola de les mandonguilles. Posem un pot amb aigua i sal al foc i un cop bulli hi posem els pèsols durant 20 minuts. Un cop bullits els posem a la cassola. 

Tot seguit fregirem les llenegues amb una miqueta d'oli i sal i també les posarem a la cassola. Per aquest plat queden bé els bolets melosos (llenegues, ceps, fredolics, xampinyons....) Un cop tinguem tots els ingredients a la cassola la posarem a foc lent  juntament amb la resta de caldo i el vi d'Oporto durant mitja hora tapada amb una tapa. Mentrestant fem una picada amb dos grans d'all, julivert, les ametlles  un trosset de bitxo petit (si us agrada piquent), i un cop tot picat hi posem un rajolí de vi d'Oporto i ho aboquem sobre les mandonguilles i ho deixem 5 minuts més. 

Escalfem el forn a d'alt i a baix a 250° i hi posarem la cassola durant 20 minuts més o menys. Per acompanyar jo he triat arrós, que primerament l'he bullit amb aigua, oli i sal durant 20 minuts, fins que quedi al punt (ni massa cuit ni massa cru) i un cop escorregut el fregim en una paella amb una mica d'oli d'oliva verge.

Omplirem unes flameres que prèviament haurem untat amb oli perquè no s'enganxin i hi posarem l'arrós i en farem flams. Per sobre els flams d'arròs hi posem julivert en pols. 


Estic segura que repetireu i que no serà la primera vegada que les fareu. 

Bon profit!!!